Kitsch

Dragalas, vandabil, de prost gust.

Din pacate kitschul are mare trecere in ziua de astazi pentru simplu motiv ca lipsa de educatie si de cultura ii face pe multi dintre noi partasi la kitsch, in loc sa-i dezguste.

‘Kitsch’ este  un cuvant german,care are sensul ‘ceva facut de mantuiala’.

Sensul lui de astazi este acela de produs cu intentii artistice,dar de prost gust.Un lucru ieftin din toate punctele de vedere, facut sa inlocuiasca adevarata arta si sa satisfaca nevoia vulgara de derizoriu.

O dominana in definirea kitsch-ului este notiunea de dragalas, dulcic, cu trecere imediata la un public lipsit de consistenta,  in dorinta lui de a afla cu advarat sensurile frumosului.

Produsele kitsch se gasesc in special in domeniul artizanatului, pentru ca ele insumeaza o serie de elemente smulse din adevaratul folclor si puse intr-un context care le face dragalase si in consecinta vandabile.Obiectele de kitsch se gasesc chiar si la nivelul produselor de serie, sub forma unor obiecte asa-zis decorative, gen bibelouri sau florile de plastic de prost gust.

Kitschul este la brat cu vulgaritatea.De multe ori,kitschul merge mana in mana cu vulgaritatea.Abundenta lui insa ne face insensibili la adevaratele valori.

Incepem prin a vorbi kitsch, a ne manifesta kitsch si sfarsim prin a gandi astfel.Pentru ca  abundenta muzicii proaste, a manelelor, a muzicii proaste, a emisiunilor televizate, a telenovelelor etc.nu au nimic de a face cu ceea ce inseamna deprinderea adevaratelor virtuti omenesti.

Pentru ca prin toate acestea la un loc , nu se intrevede nicidecum vreun etalon sau vreun model valoric.Din pacate ne aflam intr-un ‘prea plin’ al contaminarii cu kitsch.Iar ‘prea plinul’ acesta nu face decat sa bareze, printr-o pacla densa  de ceata, miraculoasele imagini ale adevaratelor valori si frumuseti.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: